Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Οι κιθάρες του Picasso

 


Τις δύο αυτές κιθάρες του τις χάρισε στο MoMΑ (The Museum of Modern Art) της Νέας Υόρκης. Το MoMa παρουσίασε τις δύο κιθάρες μαζί με 70 άλλα σχέδια, κολάζ, κατασκευές και φωτογραφίες του Πικάσο σε μια έκθεση με τίτλο Picasso: Guitars 1912-1914.




Ο Pablo Picasso ξεκίνησε το 1907-08 μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ τον κυβισμό, ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, κυρίως της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Στα έργα του κυβισμού τα αντικείμενα χωρίζονται, αναλύονται, και συνθέτονται ξανά σε μια αφηρημένη μορφή. Αντί οι καλλιτέχνες να αποδίδουν τα αντικείμενα από μια συγκεκριμένη γωνία, τα διαιρούν σε πολλαπλές όψεις, βλέποντας έτσι ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές διαστάσεις των αντικειμένων.

Άρχισαν, λοιπόν, να εντάσσουν στα έργα τους κομμάτια από χαρτί συσκευασίας, ταπετσαρίας, εφημερίδες, παρτιτούρες μουσικής, πακέτα από τσιγάρα και λοιπά "άχρηστα υλικά". Ανακάλυψαν το κολάζ, μια τεχνική που τους επέτρεπε να δημιουργήσουν μια ακόμη πιο αινιγματική και ακατάστατη μορφή. 




   Το 1912, αντί να ζωγραφίσει μια κιθάρα, μάζεψε χαρτόνια, χαρτιά, σύρματα, χορδές και τα έκοψε, τα δίπλωσε και έφτιαξε μια δική του κιθάρα. Μια περίεργη κιθάρα, μια ήσυχη, χωρίς ήχο κιθάρα.




   Δύο χρόνια αργότερα, αποφάσισε ότι αυτή η κατασκευή ήταν μάλλον εύθραυστη. Πήρε λοιπόν κομμάτια από μέταλλο, λάμες και σύρματα και έπλασε μια νέα διαφορετική κιθάρα. Μια κιθάρα “ανάποδη” που μοιάζει σαν να έχει το μέσα έξω. Παράλληλα ανακάλυψε ένα νέο τρόπο να κάνει γλυπτική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου